Lessentabel

2de leerjaar A


Het tweede leerjaar A in GO! Atheneum Tienen biedt een solide basis voor leerlingen die zich willen voorbereiden op een doorstroomrichting of een theoretisch georiënteerde dubbele finaliteitsrichting in de tweede graad. De focus ligt op een brede algemene vorming, waarbij zowel de basisdoelen als uitdagende uitbreidingsdoelen centraal staan. Je ontwikkelt je vaardigheden verder in de vakken uit het basisgedeelte, terwijl je ook je interesses kunt verkennen via de keuzeoptie. In GO! atheneum Tienen word je optimaal voorbereid op een studietraject dat gericht is op verdere studies in het secundair onderwijs en daarna. Zo krijg je de kennis en tools in handen om te groeien en je ambities waar te maken.


BASISGEDEELTE (27u)


2u Levensbeschouwing

2u Lichamelijke Opvoeding

5u Nederlands

3u Frans

2u Engels

2u Geschiedenis of 2u CLIL (Engels)

1u Aardrijkskunde

2u Natuurwetenschappen

5u Wiskunde

2u STEM

1u Culturele vorming


+


Moderne talen wetenschappen

2u Wetenschappen

1u Frans

1u Engels

1u Nederlands 

OF

STEM wetenschappen

2u Wetenschappen

3u STEM 

OF

Klassieke talen

5u Latijn

OF

Economie en organisatie

5u economie

Wat na 2A? 

Na het tweede leerjaar A sta je voor een belangrijke keuze die je toekomstige schoolloopbaan mee zal bepalen. Je kiest een studierichting binnen één van de drie finaliteiten:

  • Doorstroomfinaliteit (D): Voor leerlingen die verder willen studeren in het hoger onderwijs. Deze richtingen zijn vooral theoretisch en bereiden je voor op een professionele of academische bachelor.


  • Dubbele finaliteit (D/A): Een combinatie van theorie en praktijk. Hiermee kan je zowel verder studeren als meteen de arbeidsmarkt betreden na het secundair onderwijs.


  • Arbeidsmarktfinaliteit (A): Gericht op praktijk en directe tewerkstelling. Je leert een vak in een specifieke sector en wordt voorbereid op een job na het secundair onderwijs.


Deze keuze zal al enige richting geven aan je verdere studieloopbaan. Denk goed na over wat bij jou past en bespreek je opties met je ouders, leerkrachten en het CLB!

2 Opstroom


De Opstroom slaat de brug tussen A- en B-stroom. Verliep het eerste leerjaar A niet heel vlot maar je hebt geen profiel voor de arbeidsmarktfinaliteit? Dan kan je starten in het tweede jaar Opstroom na een positief advies van de klassenraad. De Opstroomoptie biedt een voorbereiding voor op de overstap naar het derde leerjaar in een studierichting binnen de dubbele finaliteit. Deze studierichting is voornamelijk theoretisch gericht en dompelt je onder in de vakken Nederlands, Frans en wiskunde.  De uitbreidingsdoelen uit 2B komen aan bod, alsook alle basisdoelen die nodig zijn om het derde jaar dubbele finaliteit met succes aan te vatten. 

2 Opstroom (32u)


2u Levensbeschouwing

2u Lichamelijke Opvoeding

6u Nederlands

5u Frans

2u Engels

2u Natuurwetenschappen

7u Wiskunde

1u Economie

2u Geschiedenis

1u Aardrijkskunde

1u Burgerschap

1u Culturele vorming

Wat na 2 Opstroom? 

Na het succesvol doorlopen van de Opstroom maak je een keuze die bepaalt hoe je verder zal leren in de tweede graad. Je werd voorbereid op een studiekeuze binnen de dubbele finaliteit. Onze school biedt de richting: Bedrijf en organisatie aan in de dubbele finaliteit. Meer informatie omtrent de overige studierichtingen kan je terugvinden via deze link. 



    2de leerjaar B


    Het tweede leerjaar B in onze school bereidt leerlingen voor op een theoretisch georiënteerde richting binnen de arbeidsmarktfinaliteit, met een specifieke focus op organisatie en logistiek. In dit leerjaar worden de basisvaardigheden verder versterkt en aangevuld met een theoretische onderbouw die aansluit bij de gekozen richting. Leerlingen ontwikkelen competenties zoals plannen, organiseren en samenwerken, die essentieel zijn binnen het domein van organisatie en logistiek. Praktijkgerichte studierichtingen binnen de arbeidsmarktfinaliteit worden niet aangeboden in onze school, waardoor de nadruk ligt op een sterk theoretisch kader dat klaarstoomt voor de volgende stap in het secundair onderwijs. Dit leerjaar vormt zo een stevige basis voor verdere groei en succes binnen de arbeidsmarktfinaliteit.

    STEM technieken en Economie en organisatie (32u)


    2u Levensbeschouwing

    2u Lichamelijke Opvoeding

    4u Nederlands

    3u Frans

    1u Engels

    1u Natuurwetenschappen

    4u Wiskunde

    1u Economie

    1u Geschiedenis

    1u Aardrijkskunde

    1u Burgerschap

    1u Culturele vorming

    5u Economie en organisatie

    5u STEM-technieken

    Wat na 2B? 

    Na het tweede leerjaar B maak je een keuze die bepaalt hoe je verder zal leren in de tweede graad. Je hebt twee mogelijkheden binnen de arbeidsmarktfinaliteit:


    • Theoretisch georiënteerde arbeidsmarktrichting: Deze richtingen bieden een evenwicht tussen theorie en praktijk. Je krijgt een goede basis aan algemene vakken, maar ook praktijkvakken die je voorbereiden op een beroep. Dit is ideaal als je nog verschillende opties wil openhouden.


    • Praktijkgerichte richting: Hier ligt de nadruk sterk op leren door te doen. Je leert een vak in een specifieke sector (zoals bouw, zorg, handel, horeca, ...) en wordt voorbereid op een job na het secundair onderwijs of een vervolgopleiding in het Se-n-Se (Secundair na Secundair) of een leerlingenstelsel (duaal leren).


    Denk goed na over wat bij je past en bespreek je keuze met je ouders, leerkrachten en het CLB. Dit is een belangrijke stap richting jouw toekomst!